Evraksız .tr Alan Adı Kayıt Dönemi, Trabis Nedir?
1991 yılından beri yönetimi Nic.tr de olan .tr alan adları, Ocak 2022 sonuna kadar Trabis tarafından yönetilmesi beklenmektedir.
Bu Yazıda Neler Var?
Trabis Nedir?
Ocak 2022 itibariyle BTK bünyesinde hizmet vermesi beklenen Trabis, .tr Ağ Bilgi Sistemi anlamına gelmektedir. .tr Alan adlarının veritabanı ve alan adı sisteminin yönetilmesinden sorumludur.
Trabis ile Gelecek Değişiklikler
- Mevcut alan adı silinme periyodunda süresi biten ve yenileme yapılmayan alan adları 3 ay boyunca kurtarma periyoduna alınıyordu. Bu süre 2 ay ile sınırlandırıldı.
- Mevcut durumda alan adı süresi silindikten sonra 2 ay boyunca tekrardan kayıt edilemiyordu ancak eğer trabis tarafından uygun görülürse 2 ay dolmadan alan adı tekrardan satın alınabilir duruma gelecektir.
- Trabis öncesinde .tr alan adları satışı ve devri yasaktı ancak trabis devreye girdikten alan adı kayıt tarihinden 3 yıl sonra satış ve devri mümkün olacaktır.
- .tr alan adlarının kayıt süresi 5 yıl ile sınırlı kalacak.
Trabis’in devre girmesi için hazırlanan süreçte yer alan en önemli madde bazı uzantılar için evrak zorunluluğunun kaldırılması ve ilk gelen alır mantığında tahsis sürecine başlamasıdır.
Trabis’in devreye girmesi ile aşağıdaki domainler evraksız kayıt edilebilecektir,
- .com.tr
- .net.tr
- .org.tr
- .gen.tr
- .biz.tr
- .tv.tr
- .web.tr
- .info.tr
- .bbs.tr
- .tel.tr
- .name.tr
Aşağıdaki domainler evrak ile kayıt edilmeye devam edecektir.
- .gov.tr
- .edu,tr
- .bel.tr
- .k12.tr
- .av.tr
- .dr.tr
- .pol.tr
- .kep.tr
Evrak ile başvurulan .tr alan adları için istenen belgeler
gov.tr
Dernek ve vakıflar için yapılan alan adı başvurularında, başvuru yapan organizasyonun kuruluş kanunu, vakıf senedi veya dernek tüzüğünün -ilk üç sayfası ile son sayfasının- iletilmesi gerekmektedir.
Proje ve kongre gibi kar amacı bulunmayan oluşumların ise “.org.tr” ikinci düzey alt alan adına başvurabilmesi için en az üç sivil toplum kuruluşundan destek yazısı alması gerekmektedir.
av.tr
“.av.tr” alt alan adının tahsisi ile ilgili olarak, TBB’nce bilgi notu, kurallar ve taahhütname başlıkları altında 3 grup döküman hazırlanmış ve bu dökümanlar http://www.barobirlik.org.tr/avtr/ adresinde kullanıcılara sunulmustur.
“.av.tr” uzantılı alan adlarının tahsis edilebilmesi için; tarafımıza yapılan başvuruyu takiben, Türkiye Barolar Birliği (TBB) web sitesinde yer alan online başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Bu işlemi takiben, yapılan alan adı başvurusu, TBB Bilişim Koordinatörlüğü’nce “av.tr Alan Adı Tahsis Kuralları” çerçevesinde denetlenecek, kurallara uygunsa TBB tarafından onay verilecektir. Başvurusu bulunan alan adı, TBB’ginden gönderilecek olan onayı takiben tahsis edilecektir.
dr.tr
Bu alan adının tahsisi için, TTB’nce talep edilen bazı dökümanların TTB’ne sunulması gerekmektedir. İlgili dökümanlar http://www.ttb.org.tr/drtr adresinde kullanıcılara sunulmuştur. Başvurusu bulunan alan adları TTB tarafından “.tr” Alan Adı Yönetimi’ne gönderilecek olan onay yazısı dikkate alınarak tahsis edilir.
Alan adı tahsisinde “önce gelen alır” prensibi geçerlidir.
bel.tr
Alan adının tahsisi için, alan adını kullanacak belediyenin başkanı tarafından imzalı onay belgesinin ya da “Alan Adı Tahsis Formu”nun yetkili kişi tarafından, imzalı ve kaşeli olarak gönderilmesi gerekmektedir.
k12.tr
Alan adı talebinde bulunan kuruluş devlet okulu ise, ilköğretim, lise ve dengi okulların müdürlük makamınca verilmiş, antetli kağıt üzerinde makamca imzalanmış ve kaşeli yazılı izin belgesinin, ya da Alan Adı Tahsis Formu’nun yetkili kişi tarafından, imzalı ve kaşeli olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Alan adı talebinde bulunan kuruluş özel okul ise, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Kurum Açma İzin Belgesi ile ilgili belediyeye başvurularak temin edilen İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nın gönderilmesi gerekmektedir.